Wednesday, February 22, 2012

~~ tubu masak ikan bilis ~~

ececeh ke ruangan masak memasak la plak kita yer hari ni....apa tu tubu?..hehe..actually,mam pun baru belajar dari en hubby..tubu tu rebung derr...tubu masak ikan bilis ni memang popular di sarawak sana....en hubby yg ajar masak ni..dia kan sarawak pure,heheh...kalau kat kita sini,sure2 rebung ni buat masak gulai kan..tapi ni rebung digoreng bersama ikan bilis....x penah lagi dgrt rebung digoreng kan...emm sedappp.. cubalah..nak buat pun senang jer... ni lah rupanya tubu masak ikan bilis...

cara penyediaan :
- x kisahlah rebung kuning or rebung putih...tapi kdg2 ada gak kena yg rebung terlalu masam kan..memang masam + ngan pedas,terangkatt...
- tumbuk bwg merah,bwg putih n cili hijau (bergantung lah,kalau nak lagi pedas,letaklah dalam kuantiti yg bnyk,kalau x nak peda,sikit cukuplah kan).
- tumbuk ikan bilis
-dah tumbuk semua..time tuk menggoreng..goreng lah bahan2 yg telah ditumbuk tadi pas tuh,masukkan lah tubu nih....sap soi sap soi,siap....so,senang kan???...cubalah !!!!...pasti nak lagi,kehkehkeh...selamat mencuba...
Post a Comment