Friday, December 8, 2017

~~ balik kg,kenduri kawin n ke penang ~~





ok selamat bercuti sekolah adik2 semua....mak pak mesti penin pala kan nak memikirkan budget utk persiapan sekolah nanti..tahun depan anak aku dua org bersekolah,uihhh terasa ko duit tu mengalir macam air..weekend baru ni dah shoping baju sekolah dekat 3++ jugak lah abis,,tu ada lagi brg yg xcukup tu..ada fasa 2 nanti tu..huhuhu...

awal cuti sekolah hari tu kami balik kg perak..ada kenduri kawin anak sepupu pada hari ahad...kami balik hari sabtu pagi...lepas kenduri dah alang2 ada kat perak,kami lajak ke kulim..nak melawat sepupu yg accident bulan lepas kt hospital......kaki patah...masa kami pegi belum operation lagi,,skrg keadaan terkini,alhamdullilah dah selamat operate dan boleh kuar hospital dah....

selamat pengantin baru aca n zima....



pengantin x rasmi lagi,kami dah rasmi..huhu..amar xdak..p main mana entah....


tu dia mat anip..sepupu aku....moga cepat sembuh na....siap celebrate birthday lagi kat spital..hahaha....

tido semalam je kat umah makteh...isnin dah tolak balik ke jawang..tido smlm lagi kat jawang...selasa baru balik kl....tapi sebelum balik,kami p penang lu..nak merasa naik feri bawak kereta..awal tahun dlu pegi,xmerasa....pas melawat mat anip kt spital ptg tuh,terus p penang..dah dekat sgtkan....makcik aku lah nak merasa p padang kota...opah aku pun xpenah merasa lagi..ok jom lah....


merasa jugak opah akhirnya....yeayy...

kami anak beranak....

makan2 kat padang kota..pastu balik perak....

pas makan,sempat main skuter sewa dlu..lepak2 amik angin...


tgh makan.ada buskers dtg nyanyi..dak ammar posing2lah....

smpai kg jam 2 pagi...sib baik dekat aje....dlm 2 jam lbih je ke jawang.....ok abis dah cerita..itu aje dulu ye...

Wednesday, November 22, 2017

~~ happy graduation day ,amar ~~

sabtu 18hb nov selamatlah anak bujang mama tamatkan persekolahan tadikanya.ada majlis penyampaian sijil di panggung percubaan upm...abam ammar masuk 2 acara..tarian pop yeh yeh n hindustan..kemain kau berjoget atas pentas tu ye....hihihih..next week lastlah ammar ke tadika..start bulan 12 nanti xtau lah nak letak amar kat mana..xkan nak bawak ke lab semedang kan..hmmmm...

tahun depan dah darjah 1...debar nya rasa..mcm anak pertama baru nak sekolah..padahal dah anak kedua dah..huhuh....anak laki ni lain mcm pesen sikt..lagi2 amar tuh..dlu nak masuk tadika pun ada sejarah dah...takut lah berulang kembali..tapi mudahan2 dia dah besar ,xde lagi perangai2 gitu lagi kan...in sha allah....


terima kasih maktok belikan bunga tuh....

dah habis persembahan dah....

dgn cikgu hajar..yg mengajar ammar tuk kelas 6 tahun ini...

dengan adik hamra.....


dgn kawan3 seangakatan....



mama harap ammar berjaya di alam persekolahan nanti...belajar rajin2..jgn malas2 tau....mmmuahh sayang anak mama.....❤❤❤

Tuesday, November 14, 2017

~~ nora leather plaza n floating market ~~

ok jom jom kita sambung lagi..tgh mood rajin ni.....kita dah rehat2 semua kita nak g nora leather plaza lak.....kat sini pelbagai barangan kulit n souvenir,tshirt2 ada dijual..tapi bagi aku harga rasa agak mahal juga..hohohohoh....

suasana di nora leather plaza....kat sini aku ada beli keychain tuk kwn budak2 ni n beg dompet kecik tuk nak bagi kwn2....sekali masa g samila beach leh dpt harga lagi murah sebijik sejiban dengan yg aku beli kat sini.....hadoiii rugi2......

sementara tunggu bas,posing lah jap kat sini,,ni di kwsn area hotel....


x beli barang bnyk sgt,kita posing jelah smpai lebam jugak kat sini....

ok time ditunggu dah smpai ..nk ke floating market...xsabar nak makan2 maciam2 kat sini..tapi uolsss kena pandai pilih n tgk k..yg mana halal n xhalal...dia mcm sama je lebih kurang.....klu kedai ada tanda halal haa tu mmg betul halal....ada satu kedai ni jual pad thai...ya allah sedapanya..adoii trigat2 plak time ni hoiii....ada juga yg xpaham bmelayu n english lansgung..hadoiii macam ayam ngan itik bercakap...kahkahkah....


anak2 mama makan aiskrim dalam pasu ni,..aiskrim tu biasa jer..cuma pasu tu je boleh bwk balik..leh kita tanam kaktus ...hihihi....


suasana di floating market....ramai jugak org time ni...

telur puyuh goreng comel2 jek...ammar nak makan ni.....makanan lain biasalah ada kerabu maggi,kerabu kaki ayam dan macam2 lagi..fuhh syurga2....

day 2 next entry k....malam2 dah xkuar mana dah...makan malam just yg tapau tadi jer...ada gak org lain diaorg keluar sendiri ke asean market naik tuk tuk..kami g malam esoknya....

~~ hari bertolak,imigration, bee farm n cek in hotel ~~

assalamualaikum..ok skrg tgh ada mood sikit..jom kita sambung kisah hatyai...kami bertolak pada 19 okt (khamis) lebih kurang jam 10 malam...sebanyak 2 biji bas dari caravan serai (travel ejen yang dilantik oleh pusat asasi)....

sempat berselfie di atas bas n up status kat fb semoga dipermudahkan perjalanan....

dalam jam 5.30 pagi kami smpai di masjid padang besar utk solat subuh...dan bersiap2 diri di sini...seterusnya sarapan sebelum bertolak ke imigresen...
ni kat imigresen border thailand..ada lah dalam 15 minit jugak kat sini..ada sorang tuh pasport dia ada masalah sikit....

seterusnya kami x cek in hotel lagi,terus ke big bee farm garden dlu...boleh beli honey n pelbagai produk makanan,kacang kat sini...

org lain membeli belah,kami x beli apa pun ,posing je lebih kat sini....


oh ye...ini kitaorg punya tour guide di thailand..mae namanya..org islam kita gak.. mae ni lemah lembut orgnya...kelakar pun ye...hihih...

sempat merasa minuman honey di sini..sdp juga....makcik aku beli yg untuk perubatan punya....

eeee xgeli ke ibu pegang benda tu..hhehehe....

seterusnya perut masing2 dah berkeroncong..terus ke restoran utk makan tgahari....woow sini da tomyam n kerabu kaki ayam..sonok lah budak berdua tuh..makanan feberet diarg ada.....


lepas makan,brgmbar di kwsn sekitar restoran..lupa dah nama restoran..tu lah lama sgt tinggal kan..hahaha

seterusnya masa yg ditunggu2 iaitu cek in hotel ..yeayyyyy.....



seronoknya leh landing2 atas katil,mandi2 berendam dalam bathtub setelah seharian x mandi..hahahha....kang ptg nak kuar lagi..so kita sambung next entry k....

Friday, October 27, 2017

~~ lawatan ke pusat tahfiz ittifaqiyah ~~

ok...kita hold sekejap kisah ke hatyai tu dlu ye...kita cerita kisah yg gambarnya lama terperam dah..ada gambar boleh buat bahan cerita kan....bukan apa,utk kenangan semua tu...kenangan di masa tua nanti kan....

pada hari ke tiga kejadian kebakaran ni,tergerak hati kami nak pegi melawat tempat ni..xtau jalan,xpa waze kan ada...en hubby pun dia tau gak sikit2 jalan nak ke sini...masa ni jalan jammed jugak nak ke sini dan jalan nya jugak agak sempit..kiri kanan umah kedai dekat2 sgt antara satu sama lain....

kawasan kejadian dari pandangan hadapan...

dari sudut tepi...terbayang2 macam mana lah keadaan mereka pada masa kejadian berlaku...





berasa sayu dan sedih je sepanjang berada di sini..alfatihah kepada mereka yang telah terkorban..semoga syurgalah tempat mu semua di sana....amin...dah sebulan pun berlalu kejadian ini....

Wednesday, October 25, 2017

~~ teaser : hatyai ~~


itu dulu ye..nak kumpul kerajinan dulu nak update kat blog..hihihih...

Friday, September 15, 2017

~~ jalan2 naik mrt baru ~~



kalau dah cerita xleh nak brhnti  pulak dah..hihih..k ni nak cite kami jalan2 naik mrt kajang -sg buluh yg baru tuh..masa bulan 8 hari tuh tiket separuh harga...dari kajang ke sg buluh rm 13.50 sehala utk sorang..so setengah harga just kena rm 6++  je...

punya excited smpai ke sg buluh kami pergi..haha...smpai kematu b****t duk dalam tuh...haha turun sana,lepak2 jap patah balik naik balik..tapi onway balik kami singgah ikea dulu..yihhaaaa..turun kat mutiara damansara n jalan kaki sikit smpai lah...

kami yg jakun..hahahha...



bukti kami dah smpai ikea...yihhaaa....

~~ taman rekreasi gunung lang ,Ipoh ~~







assalamualaikum semua dan selamat ptg....alfatihah kepada pelajar2 tahfiz yg terlibat dgn kebakaran pagi smlm...hari ni masih lagi terkesan dgn peristiwa ini lagi2 bila mana mangsa ada lah org yg kita kenal..3 beradik yg mati terbakar bersama tu adalah anak jiran saya masa saya menyewa di bukit serdang dulu..allahu akbar...

klah yg mati tetap pergi,yg hidup ni kena lah meneruskan kehidupan ni ye x....ok,ni nak cite lwatan adhoc kami ke gunung lang..hihi...masa tu onway balik ke kl dari kg...cuti raya haji baru ni....selalu balik kg,mmg pandang sepi je gunung lang ni..mmg nmpak klu dari tepi highway ipoh tu..tapi entah kali ni berkobar2 nak singgah ha...padahal tgahari panas terik masa tu..haha..lagi2 plak ecu tahu jalan nk ke situ ha cun lah lagi senang xyah nak bukak waze bagai....huhu..

pemandangan terkini..dlu lombong bijih timah ...


nanti ad air terjun turun dari atas gunung tuh..ada masa2 nya..ada 3 masa x silap..masa kami dtg jam 1- 3..setiap  2jam sekali dia buka...


haaa tu air terjun dah ada....cantikkan.....

gambar ramai2 satu family....

eh eh berdua pun ada..kaci can ahhh...hihihi.....

ok dah puas tgk air terjun,kita nak naik bot g seberang pulak..alaaa murah je tiket dia..xsilap mama,kanak2 bwh 12 tahun rm 1.50 n dewasa rm3.....kat sebelah sana ada taman2 juga rupanya...ingt kan naik bot pusing2 tasik....g sebelah sana kena turun n ada macam2 jugak sebelah sana..mini zoo,menara tinjau,tmpt riadah leh pusing2 nai beskal..nak kelah pun boleh....


 
bergambor ramai2 kat bwh gunung..sejuk je duk tepi ni....

amboi yg blkg tu,,siap silang kaki..sape2 ..mama lah..hahhaha.....

kat kaunter ada jual makanan ikan..satu pek rm1...bagi ikan makan kat sini..besor2 ikannya....

ok dah abis pusing,naik bot balik nak balik ke sarang dah..huhu....brtolak lah balik kita ke kl..mujur lah sabtu jalan x jammed lagi..sapa yang balik ahad isnin tu kan tempuh jammed teruk..cuma ptg tu hujan lebat je..xleh nak bwk laju2....

p/s x sabar nak tunggu bulan 10...huhuuh

Friday, September 8, 2017

~~ pengalaman di sukan sea kl 2017 ~~

assalamualaikum semua..apa kabar?..kejap ada kejap xada..macam chipsmore pulak kan..hihi....ok ni nak cite pasal pengalaman bawak anak2 menonton acara2 sukan sea..tahun ni sukan sea diadakan di kl kan...berkesempatan la jugak p nonton ha....g bukit jalil sajok..alkisahnya ni ibu i la ni..dia n  staf,stduent2 asasi dilantik oleh tm sebagai chanters utk sukan sea..asyiklah gambo masuk wassap g tgk tu lah,nilah...aii geram pulak rasa..depa diberi makan,minum n baju percuma...amboii syok no...

ada hari  ahad sekali tuh ibu beria2 ajak kitarg g...mula2 tu cam malas je..sukan apa je nk tgk..dah hujung2 dah masa tu..ada ke lagikan...g naik lrt je dari sg besi....smpai sana org mmg ramai..ada karnival jual2 gak...terus g pusat akuatik konon nk tgk acara terjun,sekali tiket abis da....haaa frust menonngeng uols...dah tu nak tgk apa ni...badminton masa tu dah berlangsung..yg ada hoki je lah..tu pun malam..mas vs myanmar..malam pun malam lah,,dah smpai xkan nak pulang hampa kan...last2 tunggu je lah..nasib baik ada aktiviti2 yg boleh dibuat utk budak2 ni.....xdelah boring sgtlah...ada aktiviti 6 mini sukan budak2 ni kena lengkapkan utk dapat badge sukan sea tuh....

acara memanah

sepak bola masuk gol

susun perkataan

main golf

climbing wall...

last susun puzzle....semua acara ni budak2 ni masuk suka lah deme....

ada acara band juga..pandai adik2 ni main...

tangkap gambo dgn org tinggi....

dlm kul 6 ptg kami dah masuk stadium hoki dah.masa tu perlwanan antar singapuira n thailand..games malaysia jam 8...pertama kali masuk stadium hoki,besar juga..jakun jap..heheh...



games malaysia..fokus anak mama tgk eh...

abis game dalam kul 10 jugak...berpusu2 org kuar dari stadium..stesen lrt pun penuh..huhu..ok dapat kutip satu pengalaman hari tuh...best2.....

Thursday, July 20, 2017

~~ throwback potong2 kek hari jadi aryanna ~~



tu lah pasal dah malas sgt nak menulis kat blogkan....haaa ni throwback kisah bulan 5 hari tuh...sian pulak kat kakak klu xde cerita pasal besday  dia ni ....cerita si adik ada..so mama kena fair lah kan....besdaynya 23hb mei yg lalu.....dah 10 tahun dah...kejap je membesar anak dara mama sorang ni....

kek ni makyang dia yg belikan...buat surpise bwk kek dtg umah.....

balik dari main,kena surpriseeee......kemain senyum lebaqq no...hahaha....


potong kek 3 beradik..dah besaq dah si hamra anak buah maklong ni.....

terima kasih makyang belikan kek utk aryanna....❤❤❤ .....

~~ syawal ke 2 reunion ACTM ~~

ok kita sambung lagi kisah raya ke 2..siang tuh mmg xjalan ke mana2 pun..sbb masing2 sibuk nak siapkan persiapan acara utk malamnya nnti..reunion ACTM kali pertama...acara ni pertama kali diadakan xpenah lagi buat...so kutip duit sorang sikit utk bayar khemah,setiap family kena bawa 1 hamper n satu menu potluck...


gantung2 belon,semua ni idea kak esah,sepupu mama..dialah ketua event....




majlis bermula selepas isyak...meriah dgn kehadiran semua anak cucu tok muda....makanan pun pelbagai jenis ada..




en hubby n pakteh tukang bakar kambing malam tuh..fuhh laku keras menu ni..nak p ulang sekali lagi tgk dah abis...huhuhuhu.....

cantik decoration malam tuh...warna warni...

acara dimulakan dgn pengenalan salasilah ACTM oleh pakcik mama..achik...utk generasi2 yg baru ni bior deme tahu sikit susur galur famiy ACTM ni...dan penyampaian "grand prize" kepada opah.....

seterusnya semua anak2 opah dtg salam2 raya dgn opah..alhamdullillah anak2 opah semua masih ada kat dunia ni..moga panjang umur semuanya..in sha allah....dlm ni ada yg xde dlm gmbar..makyang x balik beraya di kajang..ecu pulak entah mana gmbornya ..cari xjumpa..hahaha...


then,acara sambutan hari lahir ahli2 ACTM dari bulan 1 hingga bulan 12..masa ni nyanyi allah selamatkan kamu special tuk opah..sayunya tgk muka opah..dah berusia 93 tahun ni...moga allah panjangkan umur opahku ya allah dan berikanlah dia kesihatan yg baik..in sha allah..amin....

anak cucu tok muda yg menyambut hari lahir dari bulan 1 - 12.....meriah riuh rendah tul masa ni....adoiiii.....


acara diteruskan lagi dgn ada sedikit game utk kanak2...acara kutip gula2....n ada jugak prtandingan kuih raya tersedap di abad ini...hahaha,acara cabutan bertuah..family mama x bertuah pun..hukhuk...dan last sekali karaokeeee..yeahhhh...smpai ke jam 12pm......melalakl a ampa semua sapa yg kaki melalak tuh..mama is berkecuali..hahahha.....

harap2 acara macam ni dapat diteruskan lagi pada tahun2 yg akan dtg....dpt kita mengeratkan lagi silaturrahim yg setahun sekali je kot nak berkumpul reramai cam ni kan....

Tuesday, July 18, 2017

~~ 1 syawal 1438h ~~

ok patah balik ke 1 syawal..hahahha.....macam biasa xde apa yg menarik..masih beraya di kg jawang,perak...kg ku tercinta....balik hari jumaat pagi konvoi sekali dgn ibu n adik2..makcik satu kereta bertolak lambat sikit....smpai kg jam 12pm..jalan ok xjammed..tapi kereta bnyk jugak lah...


sempat selfie dalam kereta ..dekat nak smpai kg dah...


ok...ni lah ootd kami di pagi raya...biru + dusty mint tema kami....en hubby recycle baju raya 9 tahun dulu..tahun 2008 dulu xsilap..fuyyyooo....

ni family kecik mama...adik mama,wawa balik n9....diaorg tema brown....


ni antara gmbar2 family besar kami pada raya kali ini..meriah umah opah..semua anak2 nya raya pertama giliran sini ......

ok bnyk lagi gmbar gila2 kami ni..tapi malas nak collage dah..hahhaa...cukuplah yg ada ni je ek..nnti kita cite pasal reunion ACTM (anak cucu tok muda) pada syawal kedua....meriah uolsssss.........

~~ jamuan raya opis @ jabatan fizik,fakulti sains ~~

ok ni cite kedua..jamuan raya @ opis mama...cite 1 syawal pun belum cite kita cite pasal kisah ni dulu lah ek...aci lah ek..hihiih...

buat jumaat lepas...syawal ke 20...alhamdullillah dapat hadir..selalu buat malam mama kekangan sikit nak dtg....klu time opis hour in sha allah ok jer...




ok sebelum majlis mula kita selfie dahulu with bff ❤❤❤.....


para staf yang hadir....pensyarah dan alumni fizik juga dijemput..ramai juga yg datang..leh jumpa kawan2 lama balik....

menu pada hari itu......abg man masak nasi minyak tu...salah sorang dari our staf.....sedap.....


ok ni selit juga gambar masa jamuan raya upm @ dewan besar.....puas juga dapat makan macam2 walaupun terpaksa beratur juga sana sini kan....


ok....jumaat ni ada jamuan raya lagi....jamuan raya persatuan penolong pegawai sains @ perkarangan dewan besar...makan lagi yehhhh......

~~ happy birthday anak bujang mama ~~



assalamualaikum dan selamat hari raya..masih x terlambat lagi kan nk ucap...kemain malas lah skrg nak tulis blog ni..tapi memandangkan nanti di hari tua xde kenangan ni semua macam rasa sayang pulak klu x diabadikan..kadang2 suka tgk balik cite2 lama yg ada kat blog ni....tersenyum sorang2...hihihi....

ok 15 julai baru ni genaplah anak bujang mama 6 tahun....tahun depan dah darjah satu  dah..macam mana lah romannya tu..smlm cek penempatan sekolah utk tahun depan amar xdapat sekolah yg dipohon tu..sian dia xsama sekolah dgn kakak nanti..tapi mama dah buat rayuan dah..doakan moga amar berjaya dapat sekolah sekali dgn kakak tu...klu x,xtahu lah mcm mana nanti....


kek besday amar beli kat king jer....

ada order online dominos juga..tnya budak2 nak makan apa,diarg nak pizza...









kami celebrate 4 beranak jer.ibu n adik2 balik kg ada kenduri anak sepupu..kawan2 budak2 ni pun masing2 semua xde kat umah...p beraya gamaknya..kan masih mood raya lagi kan....

alhamdullilah..dapat realisasikan nak potong2 kek utk kakak n adik.....

p/s nanti kita cite pasal raya pulak k..doakan kerajinan mama tu dtg utk menulis blog ni....☺✌ ....

Tuesday, April 11, 2017

~~ ICITY 2017 ~~

Assalamualaikum pembuka bicara...dah masuk tahun 2017 dah pun..last entry 2016..lamanya blog ini terkubur tanpa sebarang entry baru....nak amik mood nak menulis balik tu adoiii kemain malas..rajin blogwalking ke blog2 lain je..nak menulis kat blog sendiri hmmm sendu....

oklah blum terlambat lagi nak mengucapkan selamat tahun baru 2017.semoga apa yang belum dicapai pada tahun lepas dapat dicapai pada tahun ini.in sha allah..amin...

oklah permulaan blog ni kita nak cite sikit kita anak beranak g terjah icity shah alam..sekian lama dah x jejak...berkobar2 nak g sini hah..hari2 tgk aps cuaca kat hpon hujung minggu ni hujan x hujan...semata2 mata nak ke sini..hahaha..kerja giler betol...

30 jan 2107

akhirnya ke sini jugak..cuaca alhamdullillah..x hujan....ramai juga org pada malam tu..cuti raya cina kan...tolak awal dari umah..pas maghrib dah pergi..makan apa pun x sempat ..ingat nak makan lah kat icity jer...sekali ko penuh semua kedai kat situ malam tuh..last2 kul 1 pagi baru makan kat area serdang je...bayangkan lah ,masing2 perut berkeroncong main mainan2 tuh semua..hahhaha adoiii...

mula2 smpai p cari toilet lu..sempat wefie lagi...


hiyahh..kungfu panda....kartun feberet amar....

permainan pertama kami naik...xingat dah nama apa..tulah lama sgt kan peram....huhu...


happy kemain muka masing2 ..

ok ini mama bagi info harga2 utk kita nak naik semua permainan yg ada....skrg dia dah pakai sistem kad....kita kena top up kad tu atleast rm 50...nk main semua permainan top up lah bnyk..kami hari tuh top up rm 100 je....pas tu kami budget main game2 yg murah2 jer..hahhaa..5pts tu maksudnya dia akan tolak rm5 dari akaun kad kita..kad ni valid setahun tau..so klu nk dtg lagi,just top up je..xyah beli kad baru...


pastu budak2 naik ni pulak..bnyk anak2 je yg naik...tujuan utama pun nak hiburkan mereka kan...





bergambar dgn maskot ayam..tahun baru cina kan maskot ayam....dung dung ceng  pun ada malam tuh..tarian naga....

candy town....

ada macam cover album x?...huhuhu....





sedang kami lepak2 kat situ,tiba2 air pancut ni dipasang siap iringan lagu cina lagi..kata raya cinakan hahahaha....

air terjun pelbagai warna bergerak ikut irama lagu...

eh eh..bagi can arrr...hihihi..

hihihi..entry penuh gambar sikit..overall,is ok..bnyk permainan dah skrg...mcm snow walk,trick art museum,red carpet museum tuh semua kami x masuk..perlukan lebih buget tuh..hihihi..main kat luar2 tuh pun dah ok..pasni nk cuba try dia punya water park pulak....in sha allah....