Tuesday, November 14, 2017

~~ nora leather plaza n floating market ~~

ok jom jom kita sambung lagi..tgh mood rajin ni.....kita dah rehat2 semua kita nak g nora leather plaza lak.....kat sini pelbagai barangan kulit n souvenir,tshirt2 ada dijual..tapi bagi aku harga rasa agak mahal juga..hohohohoh....

suasana di nora leather plaza....kat sini aku ada beli keychain tuk kwn budak2 ni n beg dompet kecik tuk nak bagi kwn2....sekali masa g samila beach leh dpt harga lagi murah sebijik sejiban dengan yg aku beli kat sini.....hadoiii rugi2......

sementara tunggu bas,posing lah jap kat sini,,ni di kwsn area hotel....


x beli barang bnyk sgt,kita posing jelah smpai lebam jugak kat sini....

ok time ditunggu dah smpai ..nk ke floating market...xsabar nak makan2 maciam2 kat sini..tapi uolsss kena pandai pilih n tgk k..yg mana halal n xhalal...dia mcm sama je lebih kurang.....klu kedai ada tanda halal haa tu mmg betul halal....ada satu kedai ni jual pad thai...ya allah sedapanya..adoii trigat2 plak time ni hoiii....ada juga yg xpaham bmelayu n english lansgung..hadoiii macam ayam ngan itik bercakap...kahkahkah....


anak2 mama makan aiskrim dalam pasu ni,..aiskrim tu biasa jer..cuma pasu tu je boleh bwk balik..leh kita tanam kaktus ...hihihi....


suasana di floating market....ramai jugak org time ni...

telur puyuh goreng comel2 jek...ammar nak makan ni.....makanan lain biasalah ada kerabu maggi,kerabu kaki ayam dan macam2 lagi..fuhh syurga2....

day 2 next entry k....malam2 dah xkuar mana dah...makan malam just yg tapau tadi jer...ada gak org lain diaorg keluar sendiri ke asean market naik tuk tuk..kami g malam esoknya....

~~ hari bertolak,imigration, bee farm n cek in hotel ~~

assalamualaikum..ok skrg tgh ada mood sikit..jom kita sambung kisah hatyai...kami bertolak pada 19 okt (khamis) lebih kurang jam 10 malam...sebanyak 2 biji bas dari caravan serai (travel ejen yang dilantik oleh pusat asasi)....

sempat berselfie di atas bas n up status kat fb semoga dipermudahkan perjalanan....

dalam jam 5.30 pagi kami smpai di masjid padang besar utk solat subuh...dan bersiap2 diri di sini...seterusnya sarapan sebelum bertolak ke imigresen...
ni kat imigresen border thailand..ada lah dalam 15 minit jugak kat sini..ada sorang tuh pasport dia ada masalah sikit....

seterusnya kami x cek in hotel lagi,terus ke big bee farm garden dlu...boleh beli honey n pelbagai produk makanan,kacang kat sini...

org lain membeli belah,kami x beli apa pun ,posing je lebih kat sini....


oh ye...ini kitaorg punya tour guide di thailand..mae namanya..org islam kita gak.. mae ni lemah lembut orgnya...kelakar pun ye...hihih...

sempat merasa minuman honey di sini..sdp juga....makcik aku beli yg untuk perubatan punya....

eeee xgeli ke ibu pegang benda tu..hhehehe....

seterusnya perut masing2 dah berkeroncong..terus ke restoran utk makan tgahari....woow sini da tomyam n kerabu kaki ayam..sonok lah budak berdua tuh..makanan feberet diarg ada.....


lepas makan,brgmbar di kwsn sekitar restoran..lupa dah nama restoran..tu lah lama sgt tinggal kan..hahaha

seterusnya masa yg ditunggu2 iaitu cek in hotel ..yeayyyyy.....



seronoknya leh landing2 atas katil,mandi2 berendam dalam bathtub setelah seharian x mandi..hahahha....kang ptg nak kuar lagi..so kita sambung next entry k....

Friday, October 27, 2017

~~ lawatan ke pusat tahfiz ittifaqiyah ~~

ok...kita hold sekejap kisah ke hatyai tu dlu ye...kita cerita kisah yg gambarnya lama terperam dah..ada gambar boleh buat bahan cerita kan....bukan apa,utk kenangan semua tu...kenangan di masa tua nanti kan....

pada hari ke tiga kejadian kebakaran ni,tergerak hati kami nak pegi melawat tempat ni..xtau jalan,xpa waze kan ada...en hubby pun dia tau gak sikit2 jalan nak ke sini...masa ni jalan jammed jugak nak ke sini dan jalan nya jugak agak sempit..kiri kanan umah kedai dekat2 sgt antara satu sama lain....

kawasan kejadian dari pandangan hadapan...

dari sudut tepi...terbayang2 macam mana lah keadaan mereka pada masa kejadian berlaku...





berasa sayu dan sedih je sepanjang berada di sini..alfatihah kepada mereka yang telah terkorban..semoga syurgalah tempat mu semua di sana....amin...dah sebulan pun berlalu kejadian ini....

Wednesday, October 25, 2017

~~ teaser : hatyai ~~


itu dulu ye..nak kumpul kerajinan dulu nak update kat blog..hihihih...

Friday, September 15, 2017

~~ jalan2 naik mrt baru ~~



kalau dah cerita xleh nak brhnti  pulak dah..hihih..k ni nak cite kami jalan2 naik mrt kajang -sg buluh yg baru tuh..masa bulan 8 hari tuh tiket separuh harga...dari kajang ke sg buluh rm 13.50 sehala utk sorang..so setengah harga just kena rm 6++  je...

punya excited smpai ke sg buluh kami pergi..haha...smpai kematu b****t duk dalam tuh...haha turun sana,lepak2 jap patah balik naik balik..tapi onway balik kami singgah ikea dulu..yihhaaaa..turun kat mutiara damansara n jalan kaki sikit smpai lah...

kami yg jakun..hahahha...



bukti kami dah smpai ikea...yihhaaa....

~~ taman rekreasi gunung lang ,Ipoh ~~







assalamualaikum semua dan selamat ptg....alfatihah kepada pelajar2 tahfiz yg terlibat dgn kebakaran pagi smlm...hari ni masih lagi terkesan dgn peristiwa ini lagi2 bila mana mangsa ada lah org yg kita kenal..3 beradik yg mati terbakar bersama tu adalah anak jiran saya masa saya menyewa di bukit serdang dulu..allahu akbar...

klah yg mati tetap pergi,yg hidup ni kena lah meneruskan kehidupan ni ye x....ok,ni nak cite lwatan adhoc kami ke gunung lang..hihi...masa tu onway balik ke kl dari kg...cuti raya haji baru ni....selalu balik kg,mmg pandang sepi je gunung lang ni..mmg nmpak klu dari tepi highway ipoh tu..tapi entah kali ni berkobar2 nak singgah ha...padahal tgahari panas terik masa tu..haha..lagi2 plak ecu tahu jalan nk ke situ ha cun lah lagi senang xyah nak bukak waze bagai....huhu..

pemandangan terkini..dlu lombong bijih timah ...


nanti ad air terjun turun dari atas gunung tuh..ada masa2 nya..ada 3 masa x silap..masa kami dtg jam 1- 3..setiap  2jam sekali dia buka...


haaa tu air terjun dah ada....cantikkan.....

gambar ramai2 satu family....

eh eh berdua pun ada..kaci can ahhh...hihihi.....

ok dah puas tgk air terjun,kita nak naik bot g seberang pulak..alaaa murah je tiket dia..xsilap mama,kanak2 bwh 12 tahun rm 1.50 n dewasa rm3.....kat sebelah sana ada taman2 juga rupanya...ingt kan naik bot pusing2 tasik....g sebelah sana kena turun n ada macam2 jugak sebelah sana..mini zoo,menara tinjau,tmpt riadah leh pusing2 nai beskal..nak kelah pun boleh....


 
bergambor ramai2 kat bwh gunung..sejuk je duk tepi ni....

amboi yg blkg tu,,siap silang kaki..sape2 ..mama lah..hahhaha.....

kat kaunter ada jual makanan ikan..satu pek rm1...bagi ikan makan kat sini..besor2 ikannya....

ok dah abis pusing,naik bot balik nak balik ke sarang dah..huhu....brtolak lah balik kita ke kl..mujur lah sabtu jalan x jammed lagi..sapa yang balik ahad isnin tu kan tempuh jammed teruk..cuma ptg tu hujan lebat je..xleh nak bwk laju2....

p/s x sabar nak tunggu bulan 10...huhuuh

Friday, September 8, 2017

~~ pengalaman di sukan sea kl 2017 ~~

assalamualaikum semua..apa kabar?..kejap ada kejap xada..macam chipsmore pulak kan..hihi....ok ni nak cite pasal pengalaman bawak anak2 menonton acara2 sukan sea..tahun ni sukan sea diadakan di kl kan...berkesempatan la jugak p nonton ha....g bukit jalil sajok..alkisahnya ni ibu i la ni..dia n  staf,stduent2 asasi dilantik oleh tm sebagai chanters utk sukan sea..asyiklah gambo masuk wassap g tgk tu lah,nilah...aii geram pulak rasa..depa diberi makan,minum n baju percuma...amboii syok no...

ada hari  ahad sekali tuh ibu beria2 ajak kitarg g...mula2 tu cam malas je..sukan apa je nk tgk..dah hujung2 dah masa tu..ada ke lagikan...g naik lrt je dari sg besi....smpai sana org mmg ramai..ada karnival jual2 gak...terus g pusat akuatik konon nk tgk acara terjun,sekali tiket abis da....haaa frust menonngeng uols...dah tu nak tgk apa ni...badminton masa tu dah berlangsung..yg ada hoki je lah..tu pun malam..mas vs myanmar..malam pun malam lah,,dah smpai xkan nak pulang hampa kan...last2 tunggu je lah..nasib baik ada aktiviti2 yg boleh dibuat utk budak2 ni.....xdelah boring sgtlah...ada aktiviti 6 mini sukan budak2 ni kena lengkapkan utk dapat badge sukan sea tuh....

acara memanah

sepak bola masuk gol

susun perkataan

main golf

climbing wall...

last susun puzzle....semua acara ni budak2 ni masuk suka lah deme....

ada acara band juga..pandai adik2 ni main...

tangkap gambo dgn org tinggi....

dlm kul 6 ptg kami dah masuk stadium hoki dah.masa tu perlwanan antar singapuira n thailand..games malaysia jam 8...pertama kali masuk stadium hoki,besar juga..jakun jap..heheh...



games malaysia..fokus anak mama tgk eh...

abis game dalam kul 10 jugak...berpusu2 org kuar dari stadium..stesen lrt pun penuh..huhu..ok dapat kutip satu pengalaman hari tuh...best2.....