Thursday, July 20, 2017

~~ throwback potong2 kek hari jadi aryanna ~~



tu lah pasal dah malas sgt nak menulis kat blogkan....haaa ni throwback kisah bulan 5 hari tuh...sian pulak kat kakak klu xde cerita pasal besday  dia ni ....cerita si adik ada..so mama kena fair lah kan....besdaynya 23hb mei yg lalu.....dah 10 tahun dah...kejap je membesar anak dara mama sorang ni....

kek ni makyang dia yg belikan...buat surpise bwk kek dtg umah.....

balik dari main,kena surpriseeee......kemain senyum lebaqq no...hahaha....


potong kek 3 beradik..dah besaq dah si hamra anak buah maklong ni.....

terima kasih makyang belikan kek utk aryanna....❤❤❤ .....

~~ syawal ke 2 reunion ACTM ~~

ok kita sambung lagi kisah raya ke 2..siang tuh mmg xjalan ke mana2 pun..sbb masing2 sibuk nak siapkan persiapan acara utk malamnya nnti..reunion ACTM kali pertama...acara ni pertama kali diadakan xpenah lagi buat...so kutip duit sorang sikit utk bayar khemah,setiap family kena bawa 1 hamper n satu menu potluck...


gantung2 belon,semua ni idea kak esah,sepupu mama..dialah ketua event....




majlis bermula selepas isyak...meriah dgn kehadiran semua anak cucu tok muda....makanan pun pelbagai jenis ada..




en hubby n pakteh tukang bakar kambing malam tuh..fuhh laku keras menu ni..nak p ulang sekali lagi tgk dah abis...huhuhuhu.....

cantik decoration malam tuh...warna warni...

acara dimulakan dgn pengenalan salasilah ACTM oleh pakcik mama..achik...utk generasi2 yg baru ni bior deme tahu sikit susur galur famiy ACTM ni...dan penyampaian "grand prize" kepada opah.....

seterusnya semua anak2 opah dtg salam2 raya dgn opah..alhamdullillah anak2 opah semua masih ada kat dunia ni..moga panjang umur semuanya..in sha allah....dlm ni ada yg xde dlm gmbar..makyang x balik beraya di kajang..ecu pulak entah mana gmbornya ..cari xjumpa..hahaha...


then,acara sambutan hari lahir ahli2 ACTM dari bulan 1 hingga bulan 12..masa ni nyanyi allah selamatkan kamu special tuk opah..sayunya tgk muka opah..dah berusia 93 tahun ni...moga allah panjangkan umur opahku ya allah dan berikanlah dia kesihatan yg baik..in sha allah..amin....

anak cucu tok muda yg menyambut hari lahir dari bulan 1 - 12.....meriah riuh rendah tul masa ni....adoiiii.....


acara diteruskan lagi dgn ada sedikit game utk kanak2...acara kutip gula2....n ada jugak prtandingan kuih raya tersedap di abad ini...hahaha,acara cabutan bertuah..family mama x bertuah pun..hukhuk...dan last sekali karaokeeee..yeahhhh...smpai ke jam 12pm......melalakl a ampa semua sapa yg kaki melalak tuh..mama is berkecuali..hahahha.....

harap2 acara macam ni dapat diteruskan lagi pada tahun2 yg akan dtg....dpt kita mengeratkan lagi silaturrahim yg setahun sekali je kot nak berkumpul reramai cam ni kan....

Tuesday, July 18, 2017

~~ 1 syawal 1438h ~~

ok patah balik ke 1 syawal..hahahha.....macam biasa xde apa yg menarik..masih beraya di kg jawang,perak...kg ku tercinta....balik hari jumaat pagi konvoi sekali dgn ibu n adik2..makcik satu kereta bertolak lambat sikit....smpai kg jam 12pm..jalan ok xjammed..tapi kereta bnyk jugak lah...


sempat selfie dalam kereta ..dekat nak smpai kg dah...


ok...ni lah ootd kami di pagi raya...biru + dusty mint tema kami....en hubby recycle baju raya 9 tahun dulu..tahun 2008 dulu xsilap..fuyyyooo....

ni family kecik mama...adik mama,wawa balik n9....diaorg tema brown....


ni antara gmbar2 family besar kami pada raya kali ini..meriah umah opah..semua anak2 nya raya pertama giliran sini ......

ok bnyk lagi gmbar gila2 kami ni..tapi malas nak collage dah..hahhaa...cukuplah yg ada ni je ek..nnti kita cite pasal reunion ACTM (anak cucu tok muda) pada syawal kedua....meriah uolsssss.........

~~ jamuan raya opis @ jabatan fizik,fakulti sains ~~

ok ni cite kedua..jamuan raya @ opis mama...cite 1 syawal pun belum cite kita cite pasal kisah ni dulu lah ek...aci lah ek..hihiih...

buat jumaat lepas...syawal ke 20...alhamdullillah dapat hadir..selalu buat malam mama kekangan sikit nak dtg....klu time opis hour in sha allah ok jer...




ok sebelum majlis mula kita selfie dahulu with bff ❤❤❤.....


para staf yang hadir....pensyarah dan alumni fizik juga dijemput..ramai juga yg datang..leh jumpa kawan2 lama balik....

menu pada hari itu......abg man masak nasi minyak tu...salah sorang dari our staf.....sedap.....


ok ni selit juga gambar masa jamuan raya upm @ dewan besar.....puas juga dapat makan macam2 walaupun terpaksa beratur juga sana sini kan....


ok....jumaat ni ada jamuan raya lagi....jamuan raya persatuan penolong pegawai sains @ perkarangan dewan besar...makan lagi yehhhh......

~~ happy birthday anak bujang mama ~~



assalamualaikum dan selamat hari raya..masih x terlambat lagi kan nk ucap...kemain malas lah skrg nak tulis blog ni..tapi memandangkan nanti di hari tua xde kenangan ni semua macam rasa sayang pulak klu x diabadikan..kadang2 suka tgk balik cite2 lama yg ada kat blog ni....tersenyum sorang2...hihihi....

ok 15 julai baru ni genaplah anak bujang mama 6 tahun....tahun depan dah darjah satu  dah..macam mana lah romannya tu..smlm cek penempatan sekolah utk tahun depan amar xdapat sekolah yg dipohon tu..sian dia xsama sekolah dgn kakak nanti..tapi mama dah buat rayuan dah..doakan moga amar berjaya dapat sekolah sekali dgn kakak tu...klu x,xtahu lah mcm mana nanti....


kek besday amar beli kat king jer....

ada order online dominos juga..tnya budak2 nak makan apa,diarg nak pizza...









kami celebrate 4 beranak jer.ibu n adik2 balik kg ada kenduri anak sepupu..kawan2 budak2 ni pun masing2 semua xde kat umah...p beraya gamaknya..kan masih mood raya lagi kan....

alhamdullilah..dapat realisasikan nak potong2 kek utk kakak n adik.....

p/s nanti kita cite pasal raya pulak k..doakan kerajinan mama tu dtg utk menulis blog ni....☺✌ ....

Tuesday, April 11, 2017

~~ ICITY 2017 ~~

Assalamualaikum pembuka bicara...dah masuk tahun 2017 dah pun..last entry 2016..lamanya blog ini terkubur tanpa sebarang entry baru....nak amik mood nak menulis balik tu adoiii kemain malas..rajin blogwalking ke blog2 lain je..nak menulis kat blog sendiri hmmm sendu....

oklah blum terlambat lagi nak mengucapkan selamat tahun baru 2017.semoga apa yang belum dicapai pada tahun lepas dapat dicapai pada tahun ini.in sha allah..amin...

oklah permulaan blog ni kita nak cite sikit kita anak beranak g terjah icity shah alam..sekian lama dah x jejak...berkobar2 nak g sini hah..hari2 tgk aps cuaca kat hpon hujung minggu ni hujan x hujan...semata2 mata nak ke sini..hahaha..kerja giler betol...

30 jan 2107

akhirnya ke sini jugak..cuaca alhamdullillah..x hujan....ramai juga org pada malam tu..cuti raya cina kan...tolak awal dari umah..pas maghrib dah pergi..makan apa pun x sempat ..ingat nak makan lah kat icity jer...sekali ko penuh semua kedai kat situ malam tuh..last2 kul 1 pagi baru makan kat area serdang je...bayangkan lah ,masing2 perut berkeroncong main mainan2 tuh semua..hahhaha adoiii...

mula2 smpai p cari toilet lu..sempat wefie lagi...


hiyahh..kungfu panda....kartun feberet amar....

permainan pertama kami naik...xingat dah nama apa..tulah lama sgt kan peram....huhu...


happy kemain muka masing2 ..

ok ini mama bagi info harga2 utk kita nak naik semua permainan yg ada....skrg dia dah pakai sistem kad....kita kena top up kad tu atleast rm 50...nk main semua permainan top up lah bnyk..kami hari tuh top up rm 100 je....pas tu kami budget main game2 yg murah2 jer..hahhaa..5pts tu maksudnya dia akan tolak rm5 dari akaun kad kita..kad ni valid setahun tau..so klu nk dtg lagi,just top up je..xyah beli kad baru...


pastu budak2 naik ni pulak..bnyk anak2 je yg naik...tujuan utama pun nak hiburkan mereka kan...





bergambar dgn maskot ayam..tahun baru cina kan maskot ayam....dung dung ceng  pun ada malam tuh..tarian naga....

candy town....

ada macam cover album x?...huhuhu....





sedang kami lepak2 kat situ,tiba2 air pancut ni dipasang siap iringan lagu cina lagi..kata raya cinakan hahahaha....

air terjun pelbagai warna bergerak ikut irama lagu...

eh eh..bagi can arrr...hihihi..

hihihi..entry penuh gambar sikit..overall,is ok..bnyk permainan dah skrg...mcm snow walk,trick art museum,red carpet museum tuh semua kami x masuk..perlukan lebih buget tuh..hihihi..main kat luar2 tuh pun dah ok..pasni nk cuba try dia punya water park pulak....in sha allah....

Friday, December 16, 2016

~~ lawatan ilimiah ke jabatan meteorologi ~~

selasa bila entah xingat..yg ingat hari selasa je..hahaha...kami persatuan penolong pegawai sains (pps upm) ada lawatan ilmiah ke jabatan meteorologi di petaling jaya...satu bas dalam 35 org yg ikut serta ke lawatan ini...ini dikira aktiviti tahunan persatuan..lepas ni ada acara pertandingan bowling lak...mama x join pun...

wefie dalam bas..dari fizik ada 4 org yg g

samapi2 diber taklimat oleh penolong pengarah jab. met

seterusnya dibawa ke tingkat 6..untuk tgk studio live berita kajian cuaca..yg baju putih tu pengacara live tuk siaran ni...selalu kat tv1 katanya..xpenah tgk tv1 hahaha..xtahu....

blkg tu skirn besar utk tgk arah angin,arah hujan semua


seterusnya ke unit tsunami dan gempa bumi pulak..staf atas ni dulu student di jabatan fizik..patut macam kenal..hahaha...hai ira...

tgk kat pc yg biru2 tuh,,tuh semua graf tuk pantau jika berlaku sesuatu gegaran...naik pinar mata tgk...semua  staf kat sini mmg dok pantau jelah..berapa puluh biji pc ada kat sini...smpaikan ada staf kena keja shift ..sbb bnda2 ni 24 jam on..fuyyooo....kagum ...staf tu cerita jgn igt malaysia ni selamat sgt...ayooo insaf sekejap..huhu....

dalam kul 12 lawatan pun tamat..setengah hari aje lawatan ni.dapat duit rm 10 tuk makan..apalagi smpai upm,trus cargas ke kfc ler kita..huhuhu...