Tuesday, April 11, 2017

~~ ICITY 2017 ~~

Assalamualaikum pembuka bicara...dah masuk tahun 2017 dah pun..last entry 2016..lamanya blog ini terkubur tanpa sebarang entry baru....nak amik mood nak menulis balik tu adoiii kemain malas..rajin blogwalking ke blog2 lain je..nak menulis kat blog sendiri hmmm sendu....

oklah blum terlambat lagi nak mengucapkan selamat tahun baru 2017.semoga apa yang belum dicapai pada tahun lepas dapat dicapai pada tahun ini.in sha allah..amin...

oklah permulaan blog ni kita nak cite sikit kita anak beranak g terjah icity shah alam..sekian lama dah x jejak...berkobar2 nak g sini hah..hari2 tgk aps cuaca kat hpon hujung minggu ni hujan x hujan...semata2 mata nak ke sini..hahaha..kerja giler betol...

30 jan 2107

akhirnya ke sini jugak..cuaca alhamdullillah..x hujan....ramai juga org pada malam tu..cuti raya cina kan...tolak awal dari umah..pas maghrib dah pergi..makan apa pun x sempat ..ingat nak makan lah kat icity jer...sekali ko penuh semua kedai kat situ malam tuh..last2 kul 1 pagi baru makan kat area serdang je...bayangkan lah ,masing2 perut berkeroncong main mainan2 tuh semua..hahhaha adoiii...

mula2 smpai p cari toilet lu..sempat wefie lagi...


hiyahh..kungfu panda....kartun feberet amar....

permainan pertama kami naik...xingat dah nama apa..tulah lama sgt kan peram....huhu...


happy kemain muka masing2 ..

ok ini mama bagi info harga2 utk kita nak naik semua permainan yg ada....skrg dia dah pakai sistem kad....kita kena top up kad tu atleast rm 50...nk main semua permainan top up lah bnyk..kami hari tuh top up rm 100 je....pas tu kami budget main game2 yg murah2 jer..hahhaa..5pts tu maksudnya dia akan tolak rm5 dari akaun kad kita..kad ni valid setahun tau..so klu nk dtg lagi,just top up je..xyah beli kad baru...


pastu budak2 naik ni pulak..bnyk anak2 je yg naik...tujuan utama pun nak hiburkan mereka kan...





bergambar dgn maskot ayam..tahun baru cina kan maskot ayam....dung dung ceng  pun ada malam tuh..tarian naga....

candy town....

ada macam cover album x?...huhuhu....





sedang kami lepak2 kat situ,tiba2 air pancut ni dipasang siap iringan lagu cina lagi..kata raya cinakan hahahaha....

air terjun pelbagai warna bergerak ikut irama lagu...

eh eh..bagi can arrr...hihihi..

hihihi..entry penuh gambar sikit..overall,is ok..bnyk permainan dah skrg...mcm snow walk,trick art museum,red carpet museum tuh semua kami x masuk..perlukan lebih buget tuh..hihihi..main kat luar2 tuh pun dah ok..pasni nk cuba try dia punya water park pulak....in sha allah....

Friday, December 16, 2016

~~ lawatan ilimiah ke jabatan meteorologi ~~

selasa bila entah xingat..yg ingat hari selasa je..hahaha...kami persatuan penolong pegawai sains (pps upm) ada lawatan ilmiah ke jabatan meteorologi di petaling jaya...satu bas dalam 35 org yg ikut serta ke lawatan ini...ini dikira aktiviti tahunan persatuan..lepas ni ada acara pertandingan bowling lak...mama x join pun...

wefie dalam bas..dari fizik ada 4 org yg g

samapi2 diber taklimat oleh penolong pengarah jab. met

seterusnya dibawa ke tingkat 6..untuk tgk studio live berita kajian cuaca..yg baju putih tu pengacara live tuk siaran ni...selalu kat tv1 katanya..xpenah tgk tv1 hahaha..xtahu....

blkg tu skirn besar utk tgk arah angin,arah hujan semua


seterusnya ke unit tsunami dan gempa bumi pulak..staf atas ni dulu student di jabatan fizik..patut macam kenal..hahaha...hai ira...

tgk kat pc yg biru2 tuh,,tuh semua graf tuk pantau jika berlaku sesuatu gegaran...naik pinar mata tgk...semua  staf kat sini mmg dok pantau jelah..berapa puluh biji pc ada kat sini...smpaikan ada staf kena keja shift ..sbb bnda2 ni 24 jam on..fuyyooo....kagum ...staf tu cerita jgn igt malaysia ni selamat sgt...ayooo insaf sekejap..huhu....

dalam kul 12 lawatan pun tamat..setengah hari aje lawatan ni.dapat duit rm 10 tuk makan..apalagi smpai upm,trus cargas ke kfc ler kita..huhuhu...

~~ aktiviti cuti sekolah fasa 1 ~~

assalamualaikum semua..dah lama x ada entry2 baru kan...alhamdullillah handphone dah selamat direpair..so dah dapat rentaklah nak teruskan berbloggingkan...ada gambar baru best kita nak story mory kan..huhuhu....

ok lah cite pertama kita untuk bulan ni ialah aktiviti cuti sekolah anak2...xde g bercuti mana2 pun....mama hanya bawa pegi ke MAHA  aje..hihihi..sedia maklum MAHA berlangsung di maeps serdang so mmg dekatlah dgn tmpt kita kan....

mula2 first visit pegi dgn family ibu dan adik2..pegi pun dah ptg sgt..lepas asar gitu...xsempat nak explore semua tempat lah...malam baru balik ke umah..tu pun ibu sempat  lagi shopping bunga orkid lagi 2,3 pasu...hahaha....

pastu kali kedua g,pegi dgn wawa adik mama no 3...dia xpegi lagi ajak teman dia..so letslah...smpai2 terus g makan dulu di area dewan D..macam2 jenis makanan ada dari pelbagai negeri baq hang..mama makan nasi daging bakar utara..sedap nyee ..lupa nak amik gmbar..sepinggan rm10 tapi berbaloi2 sedapnya...huhu...dah lepas makan nak p jalan2 area ternakan,,,tgk kemain panjang barisan beratur nak naik bas n tram..dgn panasnya lagi..sian hamra dah terlentok2 tido dah...laki wawa dah ajak balik..budak2 ni dok berzikir nak p tgk binatang dah..dulu dtg pun xdpt p tgk...ting..dtg idea..suh wawa balik dulu kami jalan 3 beranak..nnti ptg suh en hubby amik..seronok budak2 ni haaa....hahaha..satu hari berjalan malam baru balik amik ko..puasssss sgt...huhu...sebenarnya beratur x lama mana pun..kejap je..sbb bas n tram bnyk...tapi klu bwk budak kecik mmg leceh n kesian kat dioarg panas2...dua kali dtg,dua2 tempuh jem..biasalah dtg tmpt2 macam ni hati kena cekal..klu x,xmerasalah nak pegi..huhuhu....

amik map...so jom pengembaraan bersama anak2 bermula....berkali2 dapat naik bas n tram..mmg best n enjoy ahh..klu kita rajin brtnya n pandai tgk map,kita xkan sesat punya..kena paham betul2 kat mana tmpt tunggu bas,kat mana nak turun..kami 3 beranak senang je berjalan..anak2 mengadu letih pun tidak..seronok je berjalan..hari pun mendung je..hujan sekejap..sejuk lah sikit...

 ammar suka lah tmpt2 binatang ni...berkali2 bagi makan kambing tu...




nak suh mama beli anak ayam tu bawak balik..hahaha...






duk main dgn anak monyet ni saja dekat sejam kot...hahaha..biarkan..biarkan mereka puas....comel monyet ni pakai pampers n baju....

suka ler tu..angkat letak angkat letak penin penyu tu..hahah..


ini jalan2 area umah negeri..kedah my hometown...

ni kat laman padi ..cantikkan...


antara tmpt2 di MAHA ni tmpat binatang ni lah paling best utk budak2 kan...yg lain tu p kejap2 je...skrg MAHA pun dah melabuhkan tirainya...2tahun lagi kita dtg lagi ok.....

Tuesday, October 11, 2016

~~ handphone oh handphone ~~

huwaaaaa...kita nangis dulu hokehhh.uolsss hpone samsung note 5 kita rosak uolsss....kesalahan sendiri..terlepas dari tangan dan terjatuh ia ke jalan raya yang berbatu tu...skrin xpecah elok je lgi..nak on tgk hitam je semua ..apahal pulak ni..huwaaaa...lcd rosak la ni....huwaaaaa lagi...

memang kaw kaw la en hubby bebel...eh terbalik pulak selalu pompuan yang bebel kan..hihiih...mana taknya en hubby yg bayar loan handpone kita oiii..masih ada setahun lagi  tau....huhuhu....maafkan kita ye en hubby..kita pun sedih juga..huwaaaa..

g tanya samsung service nak repair berapa...kos nya nearly rm 800 weiiii..huwaaa lagi...mahalnya.....mana cek nak cekau duit...macam dah boleh beli handphone baru sebiji kot....huwaaaa lagi..berapa banyak huwaaaa da.....hahaha....

hmmm positif2..setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya..mungkin tuhan nk suruh kita kurangkan tgk hpone kan..tumpu pada anak2..muhahaha....la ni kita pakai hphone en hubby yg lama..lenovo..xdak instagram la...aduiii....mujur call,fb n whatsapp boleh..pun dah bersyukur..alhamdullilah...

tarikh kejadian : 4 oktober 2016 (dah seminggu dah ),pasti ku akan ingat tarikh ini
masa : lebih kurang kul 2 ke atas
tempat : kat tempat keje la....

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..........................

Friday, October 7, 2016

~~ birthday party @ funtopia ss15 courtyard subang ~~

pheww berpeluh nak cari tempat ni..dah lah x penah p kan..mujur ada maps....sepupu hubby adakan birthday party untuk anaknya isnin lalu..start party jam 5...tapi 6 lebih juga startnya.sbb sebelum tu ada besday org lain dulu...

tempat ni shopping mall..funtopia ni dalam shopping mall tu lah..kat sini ada macam playground utk kanak2...n ada jugak aktiviti2 yg adventure tuk dewasa....ada climbing,jumping,streching..dia lebih kepada indoor sports lah..sian amar x lepas nak main kat sini..sbb berat x cukup..min berat 20 kg...huhu...sian dia tgk ajelah kakak buat aktivti tu semua...dia main kat playground jer....



main lah sorang2 nak oii..tapi nak mama teman gak tu...


sebelum main kena pakai safety belt dulu...




macam2 aktiviti kakak buat..boleh lawan rasa takut ye kakak....dia kata ada takut2 jugak main benda2 tu semua...huhuhu...


mama pun enterprame jugok...



ni rate kat situ..klu sesapa nak bwk anak2 main sini pun ok...


dah penat main semua,dalam kul 6 lebih jugak lah baru start besdat party nya...


nyanyi ramai2 lagu happy birthday

ni besday girlnya with mascot funtopia.......happy birthday aryanne..baru usia 7 tahun....

sebelum potong kek ada aktiviti ..

kena pukul box tu smpai terbuka....pakat2 gilir2lah pukul box tu....

apa isi dalam tu?...tuuuu depa tgh dok kutip gula2 bagai..hihihi...

overall best jugak kalau nak bawak anak2 ke sini..tapi klu bagi mama jauhler dari serdang nun..yg hat kat ioi tu pun xpenah p lagi...hahahaha.....

~~ selamat pengantin baru anim dan fuad,jalan2 ke kellie castle ~~

huwaaaaa...ada satu kisah yg amat menyedihkan menghancurkan jiwa dan ragaku..hmm pasni cite..kita cite yang best2 dulu...

cuti 3 hari baru ni balik kg lagi..tapi tido semalam aja kat kg..sabtu pagi balik,ahad ptg dah balik serdang dah..isnin en hubby x cuti...balik sbb ada kenduri kawin sepupu mama.. wakil keluarga kami..ibu n dikka adik bongsu mama dah selamat berlayar ke london dah..syiokkan depa..rezeki namanya...konvoi ngan ecu pagi2 dah bertolak..smpai batu gajah jam masih awal..kul 11...p singgah kellie castle dulu..dah satu jalan dgn umah kenduri..tapi amik gmbar kat luar je..x masuk dalam istana pun..masuk kena bayar ..x pasti lak berapa..parking kena caj rm 2...




cantikkan..klu masuk dalam lagi best leh bergambar...




dah roger2 ngan pakteh depa dah smpai umah kenduri kami pun bertolak ke umah kenduri...smpai2 terus makan je..masing2 dah kebulurkan..pastu baru kita bergmabr ngan pengantin kan...


selamat penganti baru....

meriah ngan family hajah hendon...


opah,wancho n maklong...




dah lama kat umah pengantin,minta nak gerak balik dah..ecu trus balik ke kl hari tu jugak...kami n pakteh sekeluarga balik ke jawang..tido semalam kat sana..malam p kuala makan2 pakteh belanja....tq pakteh..nnti kita rancang p cuti ramai2 no...