Friday, December 8, 2017

~~ balik kg,kenduri kawin n ke penang ~~





ok selamat bercuti sekolah adik2 semua....mak pak mesti penin pala kan nak memikirkan budget utk persiapan sekolah nanti..tahun depan anak aku dua org bersekolah,uihhh terasa ko duit tu mengalir macam air..weekend baru ni dah shoping baju sekolah dekat 3++ jugak lah abis,,tu ada lagi brg yg xcukup tu..ada fasa 2 nanti tu..huhuhu...

awal cuti sekolah hari tu kami balik kg perak..ada kenduri kawin anak sepupu pada hari ahad...kami balik hari sabtu pagi...lepas kenduri dah alang2 ada kat perak,kami lajak ke kulim..nak melawat sepupu yg accident bulan lepas kt hospital......kaki patah...masa kami pegi belum operation lagi,,skrg keadaan terkini,alhamdullilah dah selamat operate dan boleh kuar hospital dah....

selamat pengantin baru aca n zima....



pengantin x rasmi lagi,kami dah rasmi..huhu..amar xdak..p main mana entah....


tu dia mat anip..sepupu aku....moga cepat sembuh na....siap celebrate birthday lagi kat spital..hahaha....

tido semalam je kat umah makteh...isnin dah tolak balik ke jawang..tido smlm lagi kat jawang...selasa baru balik kl....tapi sebelum balik,kami p penang lu..nak merasa naik feri bawak kereta..awal tahun dlu pegi,xmerasa....pas melawat mat anip kt spital ptg tuh,terus p penang..dah dekat sgtkan....makcik aku lah nak merasa p padang kota...opah aku pun xpenah merasa lagi..ok jom lah....


merasa jugak opah akhirnya....yeayy...

kami anak beranak....

makan2 kat padang kota..pastu balik perak....

pas makan,sempat main skuter sewa dlu..lepak2 amik angin...


tgh makan.ada buskers dtg nyanyi..dak ammar posing2lah....

smpai kg jam 2 pagi...sib baik dekat aje....dlm 2 jam lbih je ke jawang.....ok abis dah cerita..itu aje dulu ye...

Wednesday, November 22, 2017

~~ happy graduation day ,amar ~~

sabtu 18hb nov selamatlah anak bujang mama tamatkan persekolahan tadikanya.ada majlis penyampaian sijil di panggung percubaan upm...abam ammar masuk 2 acara..tarian pop yeh yeh n hindustan..kemain kau berjoget atas pentas tu ye....hihihih..next week lastlah ammar ke tadika..start bulan 12 nanti xtau lah nak letak amar kat mana..xkan nak bawak ke lab semedang kan..hmmmm...

tahun depan dah darjah 1...debar nya rasa..mcm anak pertama baru nak sekolah..padahal dah anak kedua dah..huhuh....anak laki ni lain mcm pesen sikt..lagi2 amar tuh..dlu nak masuk tadika pun ada sejarah dah...takut lah berulang kembali..tapi mudahan2 dia dah besar ,xde lagi perangai2 gitu lagi kan...in sha allah....


terima kasih maktok belikan bunga tuh....

dah habis persembahan dah....

dgn cikgu hajar..yg mengajar ammar tuk kelas 6 tahun ini...

dengan adik hamra.....


dgn kawan3 seangakatan....



mama harap ammar berjaya di alam persekolahan nanti...belajar rajin2..jgn malas2 tau....mmmuahh sayang anak mama.....❤❤❤

Tuesday, November 14, 2017

~~ nora leather plaza n floating market ~~

ok jom jom kita sambung lagi..tgh mood rajin ni.....kita dah rehat2 semua kita nak g nora leather plaza lak.....kat sini pelbagai barangan kulit n souvenir,tshirt2 ada dijual..tapi bagi aku harga rasa agak mahal juga..hohohohoh....

suasana di nora leather plaza....kat sini aku ada beli keychain tuk kwn budak2 ni n beg dompet kecik tuk nak bagi kwn2....sekali masa g samila beach leh dpt harga lagi murah sebijik sejiban dengan yg aku beli kat sini.....hadoiii rugi2......

sementara tunggu bas,posing lah jap kat sini,,ni di kwsn area hotel....


x beli barang bnyk sgt,kita posing jelah smpai lebam jugak kat sini....

ok time ditunggu dah smpai ..nk ke floating market...xsabar nak makan2 maciam2 kat sini..tapi uolsss kena pandai pilih n tgk k..yg mana halal n xhalal...dia mcm sama je lebih kurang.....klu kedai ada tanda halal haa tu mmg betul halal....ada satu kedai ni jual pad thai...ya allah sedapanya..adoii trigat2 plak time ni hoiii....ada juga yg xpaham bmelayu n english lansgung..hadoiii macam ayam ngan itik bercakap...kahkahkah....


anak2 mama makan aiskrim dalam pasu ni,..aiskrim tu biasa jer..cuma pasu tu je boleh bwk balik..leh kita tanam kaktus ...hihihi....


suasana di floating market....ramai jugak org time ni...

telur puyuh goreng comel2 jek...ammar nak makan ni.....makanan lain biasalah ada kerabu maggi,kerabu kaki ayam dan macam2 lagi..fuhh syurga2....

day 2 next entry k....malam2 dah xkuar mana dah...makan malam just yg tapau tadi jer...ada gak org lain diaorg keluar sendiri ke asean market naik tuk tuk..kami g malam esoknya....

~~ hari bertolak,imigration, bee farm n cek in hotel ~~

assalamualaikum..ok skrg tgh ada mood sikit..jom kita sambung kisah hatyai...kami bertolak pada 19 okt (khamis) lebih kurang jam 10 malam...sebanyak 2 biji bas dari caravan serai (travel ejen yang dilantik oleh pusat asasi)....

sempat berselfie di atas bas n up status kat fb semoga dipermudahkan perjalanan....

dalam jam 5.30 pagi kami smpai di masjid padang besar utk solat subuh...dan bersiap2 diri di sini...seterusnya sarapan sebelum bertolak ke imigresen...
ni kat imigresen border thailand..ada lah dalam 15 minit jugak kat sini..ada sorang tuh pasport dia ada masalah sikit....

seterusnya kami x cek in hotel lagi,terus ke big bee farm garden dlu...boleh beli honey n pelbagai produk makanan,kacang kat sini...

org lain membeli belah,kami x beli apa pun ,posing je lebih kat sini....


oh ye...ini kitaorg punya tour guide di thailand..mae namanya..org islam kita gak.. mae ni lemah lembut orgnya...kelakar pun ye...hihih...

sempat merasa minuman honey di sini..sdp juga....makcik aku beli yg untuk perubatan punya....

eeee xgeli ke ibu pegang benda tu..hhehehe....

seterusnya perut masing2 dah berkeroncong..terus ke restoran utk makan tgahari....woow sini da tomyam n kerabu kaki ayam..sonok lah budak berdua tuh..makanan feberet diarg ada.....


lepas makan,brgmbar di kwsn sekitar restoran..lupa dah nama restoran..tu lah lama sgt tinggal kan..hahaha

seterusnya masa yg ditunggu2 iaitu cek in hotel ..yeayyyyy.....



seronoknya leh landing2 atas katil,mandi2 berendam dalam bathtub setelah seharian x mandi..hahahha....kang ptg nak kuar lagi..so kita sambung next entry k....

Friday, October 27, 2017

~~ lawatan ke pusat tahfiz ittifaqiyah ~~

ok...kita hold sekejap kisah ke hatyai tu dlu ye...kita cerita kisah yg gambarnya lama terperam dah..ada gambar boleh buat bahan cerita kan....bukan apa,utk kenangan semua tu...kenangan di masa tua nanti kan....

pada hari ke tiga kejadian kebakaran ni,tergerak hati kami nak pegi melawat tempat ni..xtau jalan,xpa waze kan ada...en hubby pun dia tau gak sikit2 jalan nak ke sini...masa ni jalan jammed jugak nak ke sini dan jalan nya jugak agak sempit..kiri kanan umah kedai dekat2 sgt antara satu sama lain....

kawasan kejadian dari pandangan hadapan...

dari sudut tepi...terbayang2 macam mana lah keadaan mereka pada masa kejadian berlaku...





berasa sayu dan sedih je sepanjang berada di sini..alfatihah kepada mereka yang telah terkorban..semoga syurgalah tempat mu semua di sana....amin...dah sebulan pun berlalu kejadian ini....

Wednesday, October 25, 2017

~~ teaser : hatyai ~~


itu dulu ye..nak kumpul kerajinan dulu nak update kat blog..hihihih...

Friday, September 15, 2017

~~ jalan2 naik mrt baru ~~



kalau dah cerita xleh nak brhnti  pulak dah..hihih..k ni nak cite kami jalan2 naik mrt kajang -sg buluh yg baru tuh..masa bulan 8 hari tuh tiket separuh harga...dari kajang ke sg buluh rm 13.50 sehala utk sorang..so setengah harga just kena rm 6++  je...

punya excited smpai ke sg buluh kami pergi..haha...smpai kematu b****t duk dalam tuh...haha turun sana,lepak2 jap patah balik naik balik..tapi onway balik kami singgah ikea dulu..yihhaaaa..turun kat mutiara damansara n jalan kaki sikit smpai lah...

kami yg jakun..hahahha...



bukti kami dah smpai ikea...yihhaaa....