Tuesday, January 29, 2013

~~ aryana kena tonsil ~~

salam selasa semua...wlupun hari ni selasa tapi tetap terkena monday blues nya..hikhik..maklumlah mama lama ooo cuti...hampir seminggu...ada sedikit kemalasan melanda diri bila nk dtg keje pagi tadi...hahaha..

k lah seperti di entry sebelum ni mama ada sebut pasal condition aryana kan..so kat sni mama nk bagitau yg aryana kena tonsil....first time ok mama hadap perkara mcm ni..smpaikan mama asyik dok terpikir2 akan bahaya ke tidak benda ni....actually,2,3 hari sebelum tu memang badan dia dah panas..just bagi ubat demam cm biasa je....x sangka lak,hari selasa siangnya tu makin menjadi2 panasnya..siap cikgu bibah call bagitau aryana demam panas dan ada naik ruam2 kat badan...cikgu suspek campak...so dia suggestkan mama dtg amik kat sekolah sbb aryana dah kena kuanrantin dari kwn2 nya sbb ingatkan kena campak.....

so amik aryana dari sekolah..hati dah x tenang ni....tapi dlm hati pelik gak, x kan cmpak kot,sbb tahun lepas dah kena,x kan nk kena lagi....so malam bwk g klinik,dr suspek denggi plak dah...so kena amik darah keesokan harinya kat pk..kami pun balik lah malam tu....balik umah tgk aryana flat je,minum apa pun x nak..selalu kebiasaanya pasti dia akan minta susu..ni x,mama dah risau....badan masih panas,sikit pun x turun.....kata ayanhnya,x boleh jadi ni..decide bwk g hospital serdang bahagian kecemasan.....

kena amik darah dulu..suhu badan 39 ...tinggi tu.....alhamdullillah,berani dia time amik darah ni....sikit  pun x ngadu sakit.....

dah sudah amik darah,tunggu giliran nak masuk jumpa dr lak....ramai gak org malam tu...amar tinggal ngan maktoknya....

menunggu giliran.....
hampir setengah jam menunggu,tiba giliran kami....masuk jumpa doc...keputusan darah dia doc bagitau bahawa darah putih dia tinggi..17.4.....ruam2 kat badan dia akibat dari virus tonsil tu sendiri...dan dr terangkan bahawa tonsil aryana bengkak besar sgt.....dan hampir menyukarkan dia tuk makan dan bernafas...itu mama tnya doc apa effectnya bila kena tonsil ni....doc tu kemudian memaklumkan mama bahawa aryana mgkin kena tahan wad sbb badan dia agak panas dan tonsil dia agak besar....bila dgr mcm tu,mata mama dah bergenang air mata ni..teruk sgt ke smpaikan kena tahan wad kan....klu tahan wad pun,mgkin kena g HKL sbb serdang  dan hospital lain penuh,HKL je yg available....mama cm berat hati je...tapi mama ada tnya doc pro n con nya jika x masuk wad..dan doc kata x pe,diaorg akan masukkan kan air dulu tuk aryana...dan lepas tu tgk cam mana keadaanya nnti....

aryana dalam wad semntara di zon separa kritikal....lama jugak masuk air ni dari jam 12am hingga  3 pagi baru abis ..tu pun hanya masuk 110 ml jer....time ni lah mama rasa x kuat sgt ya allah..betapa sedihnya tgk aryanna kena cucuk kat tgn tuh...time ni aryana mengeluh sgt2 kata dia sakit...asyik merengek2 kata nak balik...x nak duduk sini..sekali lagi air mata bergenang..x dapat bygkan klu dia kena tahan wad..maunya almost  da time dia sakit kan.....time ni jugak mama bagi mcm2 kata tuk sedapkan hati dia dan bygkan kan lah nak bagi kata semangat pada org tapi mama sendiri lemah..acane tu?...belum lagi penyakit yg kronik,mcm ni pun mama x leh nak hadapi dah..en hubby siapkan apa2 yg patut andai kata aryana kena tahan nnti...

bila dah abis air tu,doc bahagian kanak2 pun dtg...doc shafik namanya.dan dia tgk condition aryana ...dan mama ada sesi borak2 ngan dia..dan akhinya keputusan doc bagi discharge malam tu..cuma kena pantau dari rumah..2,3 hari klu  x reda gak demam refer hosp balik..doc bagi ubat demam n antibiotik....kena pastikan dia bnyk minum air dan kena makan wlaupun sikit tapi kerap.....klu x makan dan minum bdn dia akan flat abis.....

so,setakat hari ni alhamdullillah,mama pantau kepanasan bdn dia..ubat sentiasa ada bekalan....sbb doc kata klu kena tonsil mmg dia akan selalu kena demam,selesema...hari ni dah ke sekolah pun dia..2 hari dah ketinggalan x g sekolah....

ni bila dah sihat sikit,mama penuhi  seleranya..kata nk mkn kfc....lega hati mama tgk dia dah berselera makan.....
ya allah,sembuhkan lah penyakit anakku....amin ya rabbil alamin...
Post a Comment