Monday, March 26, 2012

~~ buku & si kakak ~~

hari2 kalau balik je umah,mesti buku jer yg kakak cari..sama ada dia nak buat aktiviti mewarna or melukis or menulis,ikut mood dia lah...kdg2 x kira tempat,kat umah maktok dia ker,...bila dah buka buku,si adik mulalah nak ngacau,dan kdg2 si kakak x nak beralah,naik rimas mama dibuatnya...yg si adik pun x padan ngan keciknya,pandai dah nak ngacau kakaknya,even kita bagi dia mainan lain,dia tetap nak kacau si kakak,heh..
perkembangan kakak 5 tahun ni walaupun ada 2 bulan g sebelum nak masuk 5 tahun,mama tgk dia dah mengenal huruf dan nombor..bila kita tunjuk ni huruf apa,dia dah boleh cam...mengeja baru dok merangkak2..tapi slow2 lah kakak kan..at least dah kenal huruf tu,dah buat mama happy...


tulisan si kakak...nih adalah buku conteng2 si kakak,bukan buku aktiviti sekolahnyer yer...ada peningkatan dalam penulisan,boleh ikut sebijik2 huruf tuh,walaupun x terkeluar2 dari garisan k,hehe....
cuba menulis namanya sendiri....huhu....



bila anak dah rajin menulis dan mengadap buku bagaikan,so mama pun jadi rajin untuk membeli buku untuk si anak...
nih adalah hasil sopingan buku di pameran buku yg diadakan di dewan upm baru2 ni...buku murah2 jer,2 buku ni rm 3 jer...tapi mama x sempat nak explore semua kat dalam dewan tuh,sempat rembat 2 buah buku ni jer...kdg2 g pasar malam pun,x sah kalau x beli buku untuk si kakak,berlambak2 dah buku kat umah tuh..dah jadi mcm perpustakaan mini,heheh....

Post a Comment