Monday, January 26, 2015

~~ MELAKA 2015 ~~

jalan2 pertama kami pada tahun ini ialah ke MELAKA.padahal dah penah sampai pun dulu..x bermalam pun kat sini,sama cam dulu jugak.last minit decision..just ke sini sbb nak bawak family hubby yg dtg dari srwk jalan2 jer...pas ni kena repeat lagi nak bermalam kat sini pulak..In Sha Allah..

kami ke sini cuti maulid nabi hari tuh..g 2 biji kereta jer..awal2 pagi2 dah tolak sbb takut jalan jammed..dah lah cuti sekolah lagi kan...ikut hghway LEKAS,mmg lekas..x jammed pun ..heheh..masuk ke bandar melaka pun x jammmed,x macam yg kami pegi dulu tuh..jammed sepanjang jalan menuju ke melaka..

dah smpai,pusing2 cari parking lak..parking susah lah kat sini..last2 dapat juga..suadara hubby awal2 lagi dah dapat parking...dah smpai,decide terus ke tempat jualan2 yg berdepan dgn kapal besar tuh..taming sari xnaik pun..malas nak beratur,org ramai....bergambar je kat sini...

selata datang ke menara taming sari ....abaikan tarikh kat pic tuh..husband la nih xedit dulu..grrr...

dah settle semua beli souvenier bagai,mama pun settle kena pau dek budak ammar ni gak..ultraman jugak yg nak dibelinya....mama x beli bnyk brg pun ,just beli topi tuk berdua ni jer n baju tshirt tuk emak n ayah en hubby....

seterusnya.lintas jalan nak ke seberang sana..nak naik kapal besar..ni mmg mama nak naik sgt..dulu dtg,dah tutup x sempat naik..kena tiket ye uolss..tapi x ingat dah berapa..tu la,lama sgt peram kan cite ni..dah basi dah..nak tahu,uolss google je lah ek....

with family hubby...

pemandangan dari atas kapal...



seterusnya masuk satu bilik pameran yg beraircond...semua tentang sejarah melaka..masuk sini kena bukak kasut..

ni antara yg dipamerkan kat dalam..xbnyk gmbar dalam ni,sbb en hubby x masuk..so sapa nak tangkap gmbar mama n anak2..hahha....

dah kuar dari sini,terus g cari kedai makan.haus giler n perut pun lapar..panas berdenting2....dah rehat bagai semua,terus ke a famosa lak...mula tuh naik beca lu seround ..tapi kami x naik,just bwk makcik n pakcik hubby je naik..bagi diaorg merasa....nak ke afamosa lak ,aduiiii kena menapak anak tangga la pulak..naik bukit hoii....

ni bahagian bwh sebelum naik ke atas

bergambar beramai2 sekali lagi

dah hampir ptg,kami pun nak bertolak balik..masing2 dah penat..sebelum tu ada nak singgah umah saudara hubby kat area melaka mall,tapi masing2 dah berpecah bagai,sesat tah ke mana2,langsung xde singgah..terus balik..smpai umah dekat nak maghrib dah...ok itu je cite ala2 percutian singkat kami utk awal tahun ini..


Post a Comment