Monday, April 7, 2014

~~ trip ke pulau pangkor l part 1 ~~

assalam semua..apa kabar memasing?...skg tgh cuti semester untuk satu minggu..bolehlah rasanya nak menghabiskan cerita ke pangkor baru2 ni..terhutang lama dah ni...hehehe...wlupun student tgh x de skrg,tapi ada keje lain yg menanti..nak persiapkan makmal tuk hadapi audit 5s lak...kweng3.....heheheh....

ok lah,direct to da point jer....di awal cuti sekolah yg lalu,family kecik mama + family ibu + family makteh dari kulim ada short trip ke pulau pangkor...rancang awal sebulan,so dapatlah booking hotel time school holiday..tu pun bnyk yg dah penuh..klu x booking awai2..hmm jawabya tido kat jeti je lah...hahaha...kerja booking membooking ni of coslah kerja adik mama yg no 2 tu,ila..dia biasa bab2 booking hotel ni...hehehhe...kami booking hotel di area pasir bogak...nama hotel seaview hotel n resort..nanti satu entry khas pasal hotel tu k...

bertolak dari serdang jam 7....direct jer ke lumut,xde berhenti2 pun..sbb nak cpt smpai ..nak kejar masa nak naik  feri..padahal kemain bnyk + cepat feri..hehehe...masing2 perut dah lapar,dari pagi x makan ape2 ...ngam2 smpai area jeti lumut jam 12tghari...pakteh n makteh dah smpai dulu dah....deme dari kulim kuar tol kole kangsar n amik jalan lama ke lumut...kami lak kuar tol bidor,amik sign board ke pulau pangkor..di awal perjalanan,x bnyk ada signboard ke p.pangkor,tapi klu korang2 nak ke sana boleh amik signboard ke teluk intan or setiawan,kira dah betul la tu...hujung2 perjalanan nnti baru ada sign board ke p.pangkor n jeti lumut....aduii kemain jauh giler rasanya nak smpai..lalu jalan2 kg,,,,tapi jalan nya ok,lebar besar..kiri kanan ada perkampungan,sawah2 padi..cantik tuk cuci2 mata jap..hehehe..tu pun kami pakai gps gak,takut gak kot2 sesat kang,naya nak pusing balik,dahlah jauh..heheheh....ada org kata lalu ikut kuala selangor,sabak bernam pun boleh,lagi dekat...wallahualam...kami x try pun....xpe,one fine day,klu ada rezeki ke sini lagi,leh cuba jalan tu lak....huhuhu....

smpai jeti kul 12,org dah meramai dah hoii....pakteh dah beli tiket feri awal2..8 dewasa + 3 kanak2....dewasa rm 10 pergi balik n kanak2 rm5....parking lak,kami x parking kat tmpat parking berbumbung tuh,just parking tepi jeti tu jer....rm 10 dia caj tuk satu hari....

 ramainya org pada hari itu..wlupun ramai,x lama pun tunggu nak naik feri tuh...kejap jer..setiap 15 minit feri sampai..kami smpai kul 12,12.15 dah dapat naik feri....yeay....

bapaknya yg dah kepanasan..tgahari meremang kot...aurat tu bang.aurat..hahahaha....

dlm feri kami duduk blkg sekali...econ time tuh pun x terasa sgt..panas  lebih mengatasi..hehehe....

ok smpai jeti dalam jam 12.45..setengah jam juga perjalanan ke sana...owh lupa nak cite,masa di jeti,kami dah dapatkan 2 biji kereta sewa tuk digunakan masa kat pulau nnti...rm90 utk satu satu kereta...kena drive sendiri n minyak isi sendiri juga..bagi kami berbaloi lagi kami sewa kereta sbb bebas tuk ke mana2..klu amik van pink tuh,rm 90 hanya utk 2 jam..tapi ada driver la n mybe dia akan bwk pusing keliling pulau.mcm kami hari tuh,x sempat pusing2 pun,just malam  kami ke teluk nipah jer...sbb x jangka kami akan naik bot nak keliling pulau n snorkeling...huhuhu..so ada pro n cons kat situ..terpulang pada individu masing2....juga kami diberikan satu map,supaya senang nak ke mana2..alah boleh dikatakan just pusing2 balik ke tempat tu balik..x sesatlah...hehehe....

2 biji dari kiri tuh kereta yg kami sewa...

jom saksikan keterujaan kami di atas feri...hehehe....

family maktok...


family makteh..3 beranak je yg g..yg lain,keja....



family kecik mama..aryanna tah ke mana dah time nih....

ok,nnti kita tgk keadaan hotelnya lak k....sambung lagi nnti...
Post a Comment