Monday, April 21, 2014

~~ first time buat kek ~~

alhamdullillahh..akhirnya...terlaksana jugak hasrat anak dara mama nak buat kek.....makin menjadi2 nak buat ni semenjak dapat mixer hari tu la....hahahha..hari2 si aryanna tuh merayu bagai jomlah buat kek mama....yelah2....jom kita buat.....hehehehe.....

dapat plak resepi super duper best dari member..haa makin berkobar2 lah....cuma cuma kan...oven jer x de...tapi ape de hal..pemanggang ajaib kan ada...segalanya menjadi mudah.....hahahah....

smlm ahad kan hujan jer seharian....gigih hujan2 tu pegi beli brg...yelah dok umah xde buat apa,baik kita baking cake...asyik membute aje,smpai bila....hahahha....kek simple mimple jer...yg sonang2 aje....nama pun fisrt time kan....heheheh...

bahan2nya....lupa nak amik gmbar bahan2 sebelum kita bancuh membancuh...ni dah tgh baru teringat...

jgn x tau,first time nak guna ni,jenuhlah tekan hok tu x mau,tekan hok ni x mau..mama x reti wehh...last2 campur tgn en hubby gak baru mau....hahahah....ehem ehem mixer baru...

setelah dah siap bancuhan semua,dah masuk dlm pemanggang ajaib,2 kali bakar k..sbb mama takut nak letak penuh2,takut kang dia naik tinggi..rupanya kan hmm x naik pun..dah kek mama jadi nipis ajer..hahah....bakar yg pertama tuh,bawah tu dia terhangus sikit,ye lah x reti nak bajet masa n api..tapi api xde la kuat sgt first tu,tapi memang kejap je masak uollsss....fuhh..smpai en hubby gelarkan kek mama kek keling..jahat tauuu...

ni kali kedua masak,baru menjadi ..tapi dia x selembut kek yg kita masak dalam oven..macam keras sikit...tapi rasa ttp tiptop..bukan mama nak puji diri sndiri,betul uolsss...bancuhan semua cukup,sbb mama dapat resepi dari org yg biasa buat kek..so follow je instruction kan,pasti menjadi....yuuhuuu....mama tambah coklat chips dlm kek..ikutkan je kemahuan si anak kan....

smlm bagi kat ibu sikit,depa makan panas2 lagi...sedap katanya...heheheh..pagi ni bwk kat kwn2 sikit rasa...ok lah....next time cuba lagi.....

p/s next nk buat puding triffle lah...nantikan......hehehehe....
Post a Comment