Tuesday, August 20, 2013

~~ cerita sedih di hari raya -ptg 1 syawal ~~

tarikh : 8 ogos 2103 (1 syawal)
lokasi : kg jawang,perak


seperti yg mama maklumkan sebelum ni ada kejadian yg berlaku pada keluarga kami kan..kejadian berlaku pada ptg 1 syawal hari tu....pagi  tu semua dalam mood gembira menyambut raya,tapi selepas kejadian ni,semua dah x seronok dah mengenangkan pakcik yg sakit tu..klu raya pun,hati gundah gulana,x best jugakkan....

ok,sebenarnya salah seoarang anggota family kami jatuh sakit...suami kepada makcik mama..kira pakcik lah kan....actually,kami memang rapat ngan pakcik ni,smpaikan anak2 mama pun dah anggap mcm atuk depa sendiri..ye lah menumpang kasih..atuk sendiri dah lama meninggalkan diaorg....

kejadian berlaku ptg raya,masa tu hujan lebat sgtttt....kami bersiap2 nak p kuar beraya..tiba2 ada tetamu dtg umah...so,hold dulu nak kuar,layan tetamu..dalam masa yg sama,pakcik masa tu dah x berapa sihat..ada bebudak ni nampak dia dah start muntah..so ingt biasa la,sbb perut kosong ker..ye lah,seharian x makan nasi..hari tu ibu buat bihun sup..daging pun baru,so memang daging fresh giler la...masing2 dok ulang makan tuh jer la....

mama masa tu nampak juga pakcik dah terbaring lesu.tapi masing2 x syak pape lagi...n kitaorg ke dapur start nak memasak tuk makan malam,n then tetiba dtg maksu bagitau cik asyim (gelaran pakcik mama) jatuh(mcm org pitam tu),mujur sempat sambut....

so hubby n pakcik yg lain  cepat2 bawa ke hosp sg siput...syak darah tinggi la...sbb dia memang ada darah tinggi ...badan dia berpeluh abis..check punya check,kna tahan wad sbb darah tinggi sgt...199...tahan wad sbb doc nak kawal suh bacaan turun....

masuk2,3 hari kena tahan wad,bacaaan masih naik turun naik turun,x stabil..takut ada penyakit lain..sehinggalah kejadian pakcik jatuh sekali kat spital,barulah doc suh bwk ke hosp ipoh tuk buat scan di kepala..sbb masa di hosp sg siput pun memory dia macam lost..mcm lupa ingatan sikit n ayik meracau jer...

so transfer ke hosp ipoh..kat sini baru doc bagitau bahawa ada lebihan air di kepala..mama pun x tau apa kaitan ngan darah tinggi neh..mgkin penyebab la kot nk dtect penyakit lainkan...so air tu mesti dikeluarkan..dan kena buat minor operation sikit....so pakcik pun menjalani rawatan kat sini sehingga 7 syawal yg lalu baru boleh discaj n bawak balik ke serdang....

jadi sehingga ke hari ni ingatan dia masih suam2 kuku..ada benda yg dia ingat,ada benda yg dia x ingat n ckp merapu2 jer....sian sgt tgk pakcik...dak ammar n aryanna memang rapat ngan tokcik diaorg neh...pakcik sebelum ni sihat walafiat,tup2 balik kg jatuh sakit la plak...tu lah raya kitaorg pun x meriah sgt,asyik ulang alik ke hosp jer....lagi2 kitaorg bakal berpindah ke umah baru neh.mcm x smpai hati plak...sbb pakcik pernah terkenang memikirkan mcm mana la nnti ammar dah pindah umah baru,dia dah x dapat tgk ammar lagi..FYI,umah sewa mama  n umah pakcik ni dekat..satu taman jer,blok bertentangan n selang beberapa pintu jer....so pakcik,moga cepat sembuh n ceria seperti dulu kala....AMINN YA RABBAL ALAMIN....

kesan operation...

pakcik semasa berada di wad hosp ipoh...teringat arwah ayah masa kat spital dulu..sobsob....

operation yg dilakukan di kepala....

p/s ku memahami penderitaan family dan  org yg ditimpa penyakit ni....moga tuhan menyembuhkan penyakit hambaMU ini....AMINN....sesungguhnya penyakit itu penghapus dosa2 kecil.....


Post a Comment