Monday, June 17, 2013

~~ cerita melaka bermula ~~

salam jumaat semua..apa nak jadi dgn blog ni...lama terbiar..tapi mama actually hari2 BW ke bolg lain ..tapi nak buat  entry kat blog sendiri ni je rasa x sempat + kemalasan melanda....

jom kita mula cerita Melaka ....pergi ke sana cuti agung 1 JUN yang lalu..sebenarnya x rancang pe pun nak  ke sana..sbb tu g balik hari jer....tu pun bertolak dh tengahari....tujuan utama nak jumpa saudara en hubby yg ada menetap kat sana,sambil2 tu jalan2 tgk tmpt org lah...memang de perancangan satu hari nnti nak bermalam di sana dan explore semua tmpt...g hari tu pun x smpat nak explore semua tmpat...mana x nya,boleh dikatakan satu hari tu abis masa kat jalan jer..jalan JAMMED giler hari tuh....aduii nyesal g time cuti sekolahkan....x sangka lah smpai cam gitu jadinya.....dari highway g dah jammed..masuk je tol dari upm tuh sampai ke seremban jammednya...aduiii ..dah lah tghari merembang panas..dak ammar pun  x mo dok diam dah dlm keta kan....

pas seremban,lega sikit..traffic bergerak lancar..x de pape pun yg membuatkan jalan tu jammed,kot de accident ke,kereta rosak ke..haishhh....ingat dah x de jammed lagi,rupanya start dari susur keluar tol air keroh sampai ke bandar melaka nun jammed..ko bayangkan lah,smpai enjin keta kami dah lain mcm bunyinya...terlalu panas sgt kan.....kul 6 exactly,kami betul2 sampai ke bandar melaka.....bila enjin dah lain mcm bunyi,sib baik sipi2 lagi nak masuk badnar,so terus en hubby cari parking and decide jalan kaki je masuk ke bandar..x jauh mana dah..takut enjin stuck tgh jalan dalam keadaan jammed,lagi naya kiataorg....

smpai ke bandar,calling2 saudara en hubby dan naik kereta dia,terus g makan kat mahkota parade....aduiii sian anak2 lapa and letih sgt....so bila dah dekat nak malam,mana nak sempat terjah semua tmpat kan....muziam kapal x smpat masuk,malam dah tutup..kapal yg besar tu pun x smpat naik,dah tutup..so round2 kat situ je lah bergambar..naik beca je sempat,nak naik cruise ramai gile org beratur,maleh nak tunggu....

sesambil berjalan ke bandar,sempat snap beberapa gambar ni....

             antara peninggalan sejarah di melaka......bastion victoria..kubu bawah tanah.......

 belakang tu laluan cruise..melopong je kami tgk bot lalu..sedey x sempat naik..huhu....



 ni sementara tunggu saudara en hubby,snmpat posing..ralat x dapat naik ke sini..ingat lepas jumpa saudara en hubby leh dtg sini,rupanya dah tutup....

 ni kat mahkota parade..saudara en hubby tlg snapkan....

kat dalam mahkota parade....

bila malam,saudara en hubby just bawak kami g jonker walk jer..ya allah,sesak giler....ramai ngan chinese jer weh..barang2 jualan pun x best sgt lah....rasa nak termuntah pun ada,bnyk jual makanan chinese yg mentah2 tu..erkkk....x beli pape pun kat sini....sepupu hubby belikan cencaluk,dodol melaka n gula melaka utk kami..tq dear....tersipu2 kami,bila dia belikan tuk kami...hahha....

posing2 malam lak,sempat gak naik beca..si kakak yg beria2 nak naik sgt....rm 20 satu beca....

 trademark melaka ni..harus bergambar di sini.....

 ammar x mo duk diam....sibuk nak p main air pancut kat blkg tu.....

 kebetulan,masa malam kami pegi tu,ada perarakan bot berhias sempena festival air melaka 2013....

 lepak2 tgk bot lalu...

 harus cuba ni kalau ke melaka.....


suasana  malam di jonker walk

p/s x abis explore semua tempat,kena repeat lagi ni....In Sha Allah,ada kelapangan nak bermalam di sini dan explore semua tempat yg x sempat pegi hari tu....
Post a Comment