Tuesday, June 18, 2013

~~ aryanna dan ujian penilaian 6 tahun ~~

alhamdullillah syukur ke hadrat mu Ya Allah....dah hari ke 3 mama berpuasa ganti neh..dan hari ni dapat rezeki lebih utk berbuka nanti...lagi2 ikan pari bakar cicah asam pemberian kwn...dia tau mama memang suka sgt ikan pari bakar,so dia belikan..tq tq....

dan juga syukur ke hadrat Ilahi atas kurniaan rezeki mu anak yg pintar dan rajin kadang2 buat perangai gak....alhamdullillah..kan dalam entry sebelum ni mama ada sedikit kerisauan pasal mcm mana nak hadapi anak yg bakal menduduki exam..sbb mama x pernah ada pengalaman...

esoknya nak exam,malam tu baru nak suruh aryanna study sikit2..actually,cikgu dia ada bagi bwk balik satu fail dari hasil pembelajaran mereka di sekolah dan cikgu dia suh study apa yg dalam fail tu..bnyk bab2 ejaan dan mengenal benda lah..yg mama risau bab pembacaan sbb mama x expect yg aryanna akan tekun dan sabar mengeja satu2 benda tu..dia memang dah mengenal huruf tapi dia kurang fokus bila dalam keadaan yg lama dan kurang sabar ye gak,asyik nak cepat jer....bahasa inggeris pun dia lemah sikit....mama akui mama kurang memberi tumpuan pada bab pelajaran anak2....kadang2 jer tu pun sambil2 lipat kain la,masak la....ye lah,malam baru sampai umah..da smpai,badan dah letih segala mala...mana nak tumpu nya mcm tu..bnyk inisiatif dia sendiri la....smpaikan nak exam baru ni pun,mama dah tersengguk menahan mata,dia dok lah tnya mama ni mcm mana nak spelling....hahaha...mama2.....

dan sungguh pun begitu,mama tetap bangga dgn anak mama ni....semalam dia bawak balik paper exam dan keputusan nya..dari 5 paper,sains,mat,bm,english semua dapat A dan fardu ain je dapat B....dan paling mama x sangka kertas BM dapat 100%.....good job my dear.....kedudukan di dalam kelas no 9 daripada 20++....oklah tu syg,mama dah berpuas hati dgn perkembangan kamu..mama dah janji kan klu kamu dapat 100% mama belikan hadiah..so dapat gaji nnti,mama realisasikan k....sayang kamu.....

mat 98%,sains 90% dan bahasa inggeris 92%....fardu ain 70% ....

markah penuh 100%.....


p/s entry ni bukan bertujuan tuk menunjuk2..sekadar kenangan di masa akan datang...dan kita sebagai ibu bapa mestilah  kena menghargai anak2 walau macam mana mereka sekalipun.....

Post a Comment